Renfilé med rödvinssås och rostade rotsaker

Vanilj återfins som smaksättning av både såsen och rotsakerna. Serveras med potatispuré med ost och Karljohansvamp.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 800 g renytterfilé
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 msk smör
  • Rödvinssås:
  • 2 vaniljstänger
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 katrinplommon
  • 1 msk smör
  • 2 msk råsocker
  • 4 stjälkar färsk timjan
  • 1 flaska rött vin 75 cl
  • 4 dl vatten
  • 1 dl konc kalvfond
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • 2 msk smör
  • ½ tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1½ msk råsocker
  • Potatispuré:
  • 1,6 kg mjölig potatis, gärna mandel
  • 300 g västerbottenost
  • 30 g torkad Karljohansvamp (3 dl)
  • 4 dl het mjölk
  • 50 g smör
  • 2 krm vitpeppar
  • Vaniljrostade rotsaker:
  • 300 g morötter
  • 300 g kålrot
  • 300 g palsternacka
  • 50 g smör
  • Frön från 2 vaniljstänger
  • 2 tsk flingsalt
  • Ev peppar
  • Servering:
  • Färsk timjan

Gör så här

  1. Rödvinssåsen: Klyv vaniljstängerna, skrapa ur fröna och spara dem till rotsakerna. Skala och grovhacka schalottenlök, vitlök och katriplommon. Smörfräs hacket utan att det tar färg. Tillsätt råsocker, timjan och de urskrapade vaniljsängerna. Häll på vin, vatten och fond och koka ihop mängden till ca 7 dl. Sila buljongen. Hit kan förberedas.
  2. Vid servering värms buljongen och reds med maizena utrörd i lite vatten. Vispa slutligen ner en smörklick och smaka av med salt, peppar och råsocker.
  3. Potatispurén: Skala och koka potatisen i salta vatten. Riv osten. Bryt svampen i mindre bitar och lägg den i blöt i 3 dl hett vatten ca 15 minuter.
  4. Häll av potatisvattnet, ånga av potatisen. Tillsätt den heta mjölken och smöret och vispa till mos med elvisp. Vänd till sist ner osten och den väl avrunna svampen. Smaka av med salt och peppar och lägg upp i smorda portionsformar eller i ett par större gratängformar. Hit kan förberedas.
  5. Gratinera den inför servering i 225 grader ugn ca 10 minuter.
  6. Vaniljrostade rotsakerna: Skala och skär rotsakerna i strimlor. Smält smöret och blanda ner vaniljfröna. Lägg rotsakerna på bakplåtspappersklädd plåt. Häll över vaniljsmöret och blanda väl. Salta och rosta i 250 grader ugn ca 30 minuter. Rör om var tionde minut.
  7. Köttet: Salta, peppra och bryn köttet runt om i smör - detta kan göras ett par timmar före servering.
  8. Färdigstek inför servering i 150 grader ugn till 60 grader innertemp 20 min. Ta ut och låt köttet vila i smörpapper en stund innan det skärs upp.
  9. Arrangera portionerna på varma tallrikar och garnera med färsk timjan.

Kommentarer

Potatispurén var det godaste i denna rätten! Det smakar mycket svamp och passar mycket bra till det andra. Såsen vad också mycket god, spännande med vaniljsmak som jag tidigare varit skeptisk till i mat. Grönsakerna var sådär, hade varit godare utan vaniljen.

Liknande recept

@lillill

Lufsa

Enkel och god potatisrätt. Påminner om rårakor men fylligare.

@matfru

God laxlåda

Har god tillgång av laxöring och vill försöka variera lite på temat lax och laxöring. Detta recept är ett av dom.