Revbensspjällsgryta i ugnen

Ett lite annorlunda sätt att laga mat på, det kanske även fungerar med lergryta men jag har en underbar gjutjärnsgryta med lock. Det kanske bör påpekas att 2 teskedar sambal oelek gör det hela ganska starkt.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 ½ kg tjockskuret revbensspjäll
  • 3-4 morötter
  • 1 stor gul lök
  • 1 purjolök
  • ½ rotselleri
  • 5-6 vitlöksklyftor
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl rödvin
  • 3 dl köttbuljong
  • 2 ½ msk tomatpuré
  • 1-2 tsk sambal oelek
  • Smör
  • Olivolja
  • Salt
  • Nymald vitpeppar
  • 1 tsk curry
  • ½ tsk mald ingefära

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och dela morötterna på längden, skär halvorna till ”halvmånar”, rensa och skölj purjolöken skär den i centimetertjocka skivor, skala vitlöksklyftorna och finhacka dem, skala och skär rotsellerin i bitar.
  3. Skär revbenen i stora munsbitar, bryn dem i omgångar runtom i en stekpanna i lite smör och olivolja, krydda med salt, vitpeppar, ingefära och curry. Lägg över dem i en stor stekgryta av gjutjärn (eller lergryta).
  4. Fräs alla grönsaker i lite olja och smör, tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med en stund, pudra över mjölet, häll grönsaksfräset i grytan, tillsätt sambal oelek. Häll på rödvin och buljong, rör om väl och sätt in grytan med lock på i ugnen. Grytan är färdig när köttet känns mört och lossnar från benen, (ca 1 timma).
  5. Servera med nudlar eller ris och en grönsallad.

Kommentarer

Kanongott!!!! Uteslöt curry och vitlök p.g.a att vi inte är så förtjusta i dessa smaker. Jag tror att det blev lika gott ändå. Detta kommer att göras fler gånger.
Hej nu har jag gjort din gryta 2 ggr och alla tycker om den . Det kallar jag husmanskost. Jag kokar den på spisen i en järngryta går lika bra.Jag ger den en 5 a.Hälsningar Berit från Österbotten.
Har äntligen testat ditt recept på Revbenspjällsgryta i ugn. Kanon!!! Kommer att göra det många gånger. En klar 5:a tycker jag, men det har du ju redan fått.
Hej Jan-Gunnar, nu har jag sparat ett gäng av dina recept så nu ska här testas igen, man blir ju hungrig bara av att läsa dom...;o) I morgon blir det antagligen GI-lasagne... Ha det så bra! //Maria/Maruschka
Jag glömabsolut de betyget en klar 5
detta var bara så gott laga den ovanpå spisen det gick bra.Den får klart godkänt.
Mycket gott, lätt att laga. En klar 5 från mig. Tack
Supergott!!! Hade varken rotselleri eller purjolök men tillsatte lök. Glömde sambal oelek men det var ändå kanongott! :)

Liknande recept