Sås – Curry

Som variant till alla 'färdig-såser' är här ett recept på en klassisk curry-sås bra till t.ex kokt höns

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 3 msk smör
  • 2 msk finhackad lök
  • 1 pressad vitlöksklyfta (kan utelämnas)
  • 1/2 dl syrligt äpple i små tärningar
  • 1 msk curry
  • 3 msk mjöl
  • 6 dl hönsbuljong
  • 1 dl créme fraiche
  • 1 msk kinesisk soja
  • ev. salt
  • 1-2 msk smör

Gör så här

  1. Fräs lök, vitlök och äpple i smöret
  2. När lök och äpple 'smält' utan att ta färg, pudra över curryn och fräs tillsammans med lök o äpple.
  3. Tillsätt mjöl och blanda väl.
  4. Späd med buljongen i omgångar under uppkok och vispning.
  5. Koka sakta i ca 10 min, vispa då och då.
  6. Tillsätt créme fraiche och smaka av med soja och ev. salt.
  7. Sila såsen (jag använder silduk, men går bra med fin sil)
  8. Montera såsen med 2 msk kallt smör som rundar av smaken och gör såsen mjuk och blank.
  9. Servera till kokt höns eller kokt köttkorv e.dy.
  10. En söt chutney är gott till.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@scan

Faluwok

En asiatisk wok med svensk touche. Hoisinsås är en universalkrydda som sätter karaktär på rätten.