Sesampanerad tonfisk

Man kan lätt tro att det här är svårt att göra hemma, men i själva verket är det väldigt enkelt. Det enda tricksiga är att få tillräckligt tunna skivor av tonfisken, använd en riktigt vass kniv.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 100 g svarta och vita sesamfrön
  • 2 msk färskmalen svartpeppar
  • 1 msk flingsalt
  • 500 g färsk tonfisk
  • 1 gurka, skuren i stavar
  • 1 knippa salladslök
  • 1 bunt koriander, grovhackad
  • 1 limeblad, finstrimlat
  • 1 lime, saft
  • 1 grön eller röd chili, finhackad, utan frön
  • Dressing:
  • ½ tsk wasabi
  • 3 msk risvinäger
  • 1 dl mirin (sött risvin)
  • 1 dl japansk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 1 tsk farinsocker

Gör så här

  1. Blanda sesamfrön, peppar och salt och bred ut dem på en platt tallrik. Rulla tonfisken ordentligt i blandningen tills utsidan är täckt av frön. Hetta upp en teflonpanna på riktigt hög värme, bryn sedan tonfisken hastigt på varje sida i cirka 20 sekunder - den ska bara bli brynt runtomkring. (Själv föredrar jag genomstekt så jag körde med minst 2 minuter på varje sida, men det är ju en smaksak ...)
  2. Låt fisken vila i cirka en timme, det gör att den stabiliserar sig och blir enklare att skära upp. Blanda ihop alla salladsingredienser. Rör ihop wasabi och risvinäger till en jämn smet, rör i mirin, soja, sesamolja och farinsocker. Skär tonfisken i tunna skivor. Lägg upp på ett fat, toppa med sallad och ringla över dressingen.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…