Smörstekt gös med vitvinsås och kantareller

Ett recept från en personlig favorit i köket.....

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 kg gösfile. (200 gr Gös per person)
  • 25 gr smör
  • 400 gr socker ärtor / person
  • 400 gr kantareller/ person
  • Salt
  • Peppar efter smak
  • Ingredienser fiskfond:
  • Ingredienser vittvinsås:
  • 1 kg välsköljd fiskrens
  • 2 lökar
  • 1 morot
  • 1 stjälk blekselleri
  • 1/2 purjolök
  • Ingredienser vittvinsås:
  • 1 l fiskfond
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 50 gr smör
  • 2 skivade lökar
  • 5 - 6 skivade champinjoner
  • 1 kvist timjan
  • Några persilje stjälkar
  • 3 msk beurre manié (1 del mjukt smör och 1 del vetemjöl hoprört till en pasta)
  • salt
  • peppar (några stänk citron)

Gör så här

  1. Gösen:
  2. Smält smöret i stekpanna (medelvärme), och panera fileerna i vete mjöl
  3. Låt smöret smält moussera. Lägg i gösen och stek 4 till 5 minuter på varje sida.
  4. Fräs kantarellerna i mör och ånga upp sockerärtorna hastigt
  5. Fiskfond:
  6. Skär grönsakerna i 1 centimer stora bitar.
  7. Lägg i fiskrenset (ben, skin, huvud) och grönsakerna i en stor kastrull.
  8. Täck upp med vatten och koka upp. Skumma av och ha i kryddorna.
  9. Låt koka sakta i 10 minuter. Sila sedan av benen och koka ner till ca: 1 liter.
  10. Vitvinsås:
  11. Sautera dom hackade grönsakerna i en kastrull, och häll fiskfonden och vinet.Koka ihop fiskfonden och det vita vinet till cirka 0,5 liter. Tillsätt beurre manié. Koka under omrörning till en slät och fin konsistens. Tillsätt grädden och koka ihop ytterligare. Smaka av med kyrddorna och sila såsen genom silduk. Vid servering, vispa ner litet rumsptempererat smör och vispad grädde. Detta är alltså ett kockrecept, vid hemmabruk får receptet minskas 10 gånger

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@ullac

Fisksoppe-gryta

Detta är ett mellanting mellan fiskgryta och soppa. Äts i djupa tillrikar. Man kan byta ut grönsakerna, man behöver ju inte alls ha både…