Sparrisfritters med citronmajonnäs och persiljepesto

Sparris kan man använda till mycket, som i dessa luftiga och supergoda plättar med ricottaost. Plättarna serveras med en fräsch citronmajonnäs och persiljepesto.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 knippen grön sparris, à 250 g
  • 250 g ricottaost
  • 2½ dl mjölk, 3%
  • 3 ägg
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk flingsalt
  • Persiljepesto:
  • 1 kruka persilja
  • 1½ dl sötmandel
  • 1 dl solrosolja
  • 100 g lagrad parmesanost, grovriven
  • ½ tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • ½ citron, rivet skal
  • Citronmajonnäs:
  • 2 äggulor
  • 3 dl rapsolja
  • 2 tsk pressad citron
  • 1 tsk rivet citronskal
  • ½ tsk salt
  • ½ krm nymald svartpeppar
  • Tillbehör:
  • Citronskivor

Gör så här

  1. Pesto:
  2. Mortla persiljan med mandel och lite av oljan så att den blir en massa. Tillsätt resterande olja och osten. Blanda ihop till en röra. Krydda med salt, peppar och citronskal.
  3. Majonnäs:
  4. Lägg äggulorna i en bunke. Droppa i olja, lite i taget under kraftig vispning tills det blivit en tjock majonnäs. Tillsätt citronsaft och -skal, salt och peppar.
  5. Fritters:
  6. Skär bort den nedersta delen på sparrisen, ca 2 cm. Skär hälften av sparrisen i tunna skivor. Vispa ihop ricottaost, mjölk och ägg i en bunke. Blanda mjöl, bakpulver och salt och rör ner det i smeten. Blanda ner sparrisskivorna. Stek plättarna i smör i ca 1 minut på varje sida, lägg åt sidan. Höj värmen och stek den hela sparrisen hastigt, strö på flingsalt.
  7. Lägg upp på tallrikar och servera med pesto, majonnäs och extra citron att pressa över.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept