Stekt fläsk i bondsås.

Fläsk med ”bonnasås” eller ”tåtaresås” som är ett annat namn på den här maträtten. Det serverades ofta på bondgårdarna i Småland förr i tiden. Man gjorde så här för att allt kunde göras färdigt i förväg och bara värmas upp när arbetarna kom hem för att få middag.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 6 hg rimmat stekfläsk
  • 2 stora gula lökar
  • 5 dl vatten
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 buljongtärning
  • 1 tsk mörk soja
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 1 tsk strösocker
  • Smör
  • Rapsolja

Gör så här

  1. Skär fläsket i skivor om du inte köpt färdigskivat.
  2. Skiva löken, bryn den i smör och lite rapsolja, salta och peppra lätt samt strö över strösockret, stek den vackert brun, ta upp den på ett fat.
  3. Stek fläsket och lägg upp det på ett fat.
  4. Häll bort det mesta av fläskflottet ur stekpannan, lägg i en liten klick smör samt mjölet och låt fräsa en liten stund, lägg i buljongtärningen och späd med vatten till en lagom tjock sås, låt den puttra en stund.
  5. Lägg ner löken i såsen, rör om och färga med soja till en brun sås, smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg ner det stekta fläsket i såsen och låt allt bli varmt.
  7. Servera med kokt potatis och ett bondbröd.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…