Tigerräkor med vaniljlök

Karamelliserad och förädlad lök med vanilj blir ett spännande underlag för lyxiga tigerräkor.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 6 tigerräkor
  • 1 vitlöksklyfta
  • 8 cocktailtomater
  • 2 små lökar
  • 6 msk olivolja
  • Socker
  • 1 vaniljstång
  • 1 skvätt vitt vin
  • 5 cl grönsaksbuljong
  • Grovt havssalt
  • Peppar
  • 6 kvistar basilika

Gör så här

  1. Vrid av stjärten på räkorna. Klipp upp undersidan med en sax, avlägsna skalet utom stjärtfenorna. Snitta räkorna längs ryggraden, ta försiktigt bort tarmen. Spola dem i kallt vatten och torka av dem med papper.
  2. Skala vitlöken, krossa den med en kniv. Skölj cocktailtomaterna, skär i halvor. Skala löken, skär i halvor och sedan i skivor.
  3. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Fräs löken i 1 msk olja, tillsätt 1 nypa socker och skrapet från vaniljstången och låt det karamelliseras. Deglacera med vitt vin, häll i buljongen. Koka lökarna mjuka på svag värme, smaka av med salt och peppar.
  4. Skölj basilikan, skaka av vattnet, nyp av bladen, lägg några åt sidan att dekorera med. Passera resten med en stavmixer i en smal hög bägare med salt, peppar och 3 msk olja.
  5. Salta och peppra räkorna, stek dem med vitlök och resten av oljan på medelvärme i ca 6 minuter. Lägg i cocktailtomaterna och låt steka med helt kort.
  6. Fördela vaniljlöken på förvärmda tallrikar, lägg över räkor och cocktailtomater. Droppa över basilikaolja och garnera med resten av basilikan.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept