Tjälknöl

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1,2-1,5 kg fryst benfritt älg- eller nötkött (t.ex.fransyska, rostbiff eller innanlår)
  • lag:
  • 1 liter vatten
  • 1 dl salt
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 msk krossad svartpeppar
  • färska örtkryddor (t.ex.basilika, rosmarin, timjan)
  • 1 knippe persilja

Gör så här

  1. Ugn: 75-100 grader Lägg det frysta köttet i en ugnsäker form och sätt in formen i nedre delen av ugnen ca 3-4 timmar. Stick sedan in en kötttermometer i den tjockaste delen. Stek köttet 10-12 timmar. När termomtern visar 60 grader är köttet rött inuti, vid 70 grader är det rosa och vid 75 grader är det genomstekt. Skala och klyfta löken, pressa vitlöken, krossa pepparkornen och grovhacka örtkryddorna. Koka upp vattnet och lägg i ovanstående ihop med saltet. Låt lagen kallna. Lägg den något avsvalnade steken i dubbla plastpåsar. Häll den kalla lagen över och tillslut påsen. Låt steken kallna i lagen (det tar cirka 5 timmar) Servera gärna med potatisgratäng och sallad.

Kommentarer

Jättegott! Men tyvärr jörde jag inte att stektermometern pep, så tempen var 74 graderr när jag tog ut köttet, så för mig var det för torrt. Men smaken var jättegod! Så det blir ändå en klar femma från mig. Nästa gång ska jag passa den bättre. 65 grader är i min smak.
Den blev jätte god. Örterna gav en extra touch på smaken.
Steken ligger i ugnen för middag i morgon. Ska bli jätte spännande.
Jätte gott recept på tjälknöl! Bra sälta och rostbiffen blev så otroligt mör och fin! Tack för ett jättegott recept!

Liknande recept