Västerbottenpaj

Per Morbergs recept på västerbottenpaj, en smakrik paj med västerbottensost. Recept från Morberg lagar husmanskost. Den här pajen är alltid rätt. Dock vågar jag påstå att den åtta gånger av tio står på bordet i augusti – när det serveras kräftor. /Per Morberg

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Pajdeg:
  • 100 g smör
  • 100 g vetemjöl (1 2/3 dl)
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning:
  • 200 g västerbottensost, grovriven
  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk eller vispgrädde
  • Salt
  • Nymalen peppar

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Pajdeg
  3. Hacka samman smör och mjöl till en smulig massa, eller mixa i en matberedare.
  4. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg.
  5. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, och ställ den i kylen i en halvtimme.
  6. Picka pajskalet med en gaffel och förgrädda det mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.
  7. Fördela västerbottensost i pajskalet.
  8. Blanda ägg, mjölk, salt och peppar, häll det över osten och grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept