Böngryta

En höstgryta som smakar bra på sommaren också

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 300 g torkade, svarta bönor,
  • 100 g rökt sidfläsk
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 l vatten
  • 1 finhackad, gul lök,
  • 3 finhackade vitlöksklyftor,
  • 1 poblano chilifrukt eller rödspansk peppar
  • Starka korvar, gärna chorizo eller cabanos
  • 1 medelstor purjolök i skivor
  • ½ krm svartpeppar
  • Tillbehör
  • 4 klyftor kokt vitkål

Gör så här

  1. Lägg bönorna i kallt vatten ca 8 timmar.
  2. Låt dem rinna av och lägg dem i en kastrull tillsammans med sidfläsket skuret i skivor eller sockerbitsstora tärningar.
  3. Tillsätt också 1/2 msk av oljan, saltet och ca 1 liter kallt vatten så att det täcker bönorna.
  4. Fräs lök och vitlök i resten av oljan tills löken är genomskinlig.
  5. Tillsätt löken i böngrytan samt hela chilifrukten och låt alltsammans koka upp och sedan långsamt sjuda ca 45 minuter.
  6. Skär då korvarna i bitar och lägg ner dem i grytan och låt småkoka ytterligare 15 minuter. Lägg i purjolöken de sista 5 minuterna. Smaka av med peppar.
  7. Servera böngrytan varm med kokta vitkålsklyftor. Koka dem separat i lättsaltat vatten precis så länge att de blir mjuka.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…