Böngryta

En höstgryta som smakar bra på sommaren också

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 300 g torkade, svarta bönor,
  • 100 g rökt sidfläsk
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 l vatten
  • 1 finhackad, gul lök,
  • 3 finhackade vitlöksklyftor,
  • 1 poblano chilifrukt eller rödspansk peppar
  • Starka korvar, gärna chorizo eller cabanos
  • 1 medelstor purjolök i skivor
  • ½ krm svartpeppar
  • Tillbehör
  • 4 klyftor kokt vitkål

Gör så här

  1. Lägg bönorna i kallt vatten ca 8 timmar.
  2. Låt dem rinna av och lägg dem i en kastrull tillsammans med sidfläsket skuret i skivor eller sockerbitsstora tärningar.
  3. Tillsätt också 1/2 msk av oljan, saltet och ca 1 liter kallt vatten så att det täcker bönorna.
  4. Fräs lök och vitlök i resten av oljan tills löken är genomskinlig.
  5. Tillsätt löken i böngrytan samt hela chilifrukten och låt alltsammans koka upp och sedan långsamt sjuda ca 45 minuter.
  6. Skär då korvarna i bitar och lägg ner dem i grytan och låt småkoka ytterligare 15 minuter. Lägg i purjolöken de sista 5 minuterna. Smaka av med peppar.
  7. Servera böngrytan varm med kokta vitkålsklyftor. Koka dem separat i lättsaltat vatten precis så länge att de blir mjuka.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@koppargrytan

Buljongkokta revben

Dessa buljongkokta och grillade revben kommer bli succé på sommarens grillpartyn! Koka sakta dina spjäll till köttet släpper lätt och pensla sedan det avrunna…

Fynda ”Best Wine in box”
229 kr