Doftande fiskgryta med salsa verde

Unna dig en välgjord, mustig fiskgryta med örter och tomat. Fänkål och saffran ger grytan en ljuvlig smak- och färgbrytning. Servera med knallgrön salsa verde!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 300 g laxfilé
  • 300 g sejfilé
  • 1 tsk salt
  • 250 g räkor med skal
  • 1 kg musslor med skal
  • 1 gula lökar, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 1/2 fänkål, strimlad
  • 1 msk smör
  • 1/2 g saffran
  • 400 g konserverade tomater, hela
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 msk kycklingfond, konc.
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 1 msk dill, hackad
  • Salsa verde:
  • 1/2 kruka färsk basilika, blad
  • 2 msk persilja
  • 2 sardellfiléer
  • 2 vitlöksklyftor, skalade
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk citronolivolja
  • 1/2 citron, rivet skal
  • Salt
  • Nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Finhacka basilika, persilja, sardeller och vitlöksklyftor i en mixer eller liten matberedare. Droppa i oljorna under tiden som maskinen går. Tillsätt citronskal, salt och peppar efter avsmakning av salsan.
  2. Skär fiskfiléerna i stora bitar, lägg på tallrik och salta dem. Skala räkorna. Skrubba musslorna under rinnande vatten.
  3. Dra bort skägget och släng alla trasiga eller öppnade musslor, som inte sluter ihop när man knackar på skalet.
  4. Fräs gul lök, vitlök och fänkål i smöret i en gryta, ca 5–10 minuter. Tillsätt smulad saffran. Häll i tomater, vin, kycklingfond och vatten. Koka upp. Lägg i musslor, timjan och lagerblad. Lägg på locket. Låt grytan koka, ca 3–5 minuter. Rör om då och då under tiden.
  5. Ta upp musslorna med hålslev. Släng de musslor som inte öppnat sig.
  6. Lägg ner fisken i grytan. Låt sjuda, ca 3 minuter. Tillsätt musslor och räkor. Strö över dill.
  7. Servera grytan med salsa verde, brytbröd och ev kokt potatis.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…