Enkel lax- och spenatpaj

Lax och spenat är en klassisk kombination. Den här pajen är god till lunch, middag eller buffébordet. Pajdegen är glutenfri och består av bovete.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 100 g bovetemjöl
  • 75 g rismjöl
  • 25 g boveteflingor
  • 2 tsk fiberhusk
  • ½ tsk salt
  • 100 g kallt smör
  • 1 ägg
  • 2 msk kallt vatten
  • Äggstanning:
  • 3 dl mjölk, 280 g
  • 6 ägg
  • 1 tsk salt
  • Fyllning:
  • 60 g bladspenat
  • 250 g laxfilé

Gör så här

  1. Blanda bovetemjöl, rismjöl, boveteflingor, fiberhusk och salt. Finfördela smöret i mjölblandningen. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta till en smidig deg. Låt degen vila inlindad i plastfolie i kylskåp ca 15 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Kavla eller tryck ut degen i en pajform. Förgrädda 5 minuter innan du fyller pajskalet. Vispa samman mjölk, ägg och salt till äggstanningen. Hacka spenaten grovt. Skiva laxen i cm tjocka skivor.
  4. Klä botten av pajskalet med laxskivorna och strö över den hackade spenaten. Häll äggstanningen över fyllningen. Sänk ugnsvärmen till 175 grader och grädda pajen ca 25 minuter, eller tills äggstanningen har stannat och är fast.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept