Favoritlax

Lax är aldrig fel och den här rätten är både enkel och super god.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 kg laxfilé
  • 500 grovt salt
  • Peppar
  • 2 dl lätt créme fraiche
  • 1 liten burk stenbitsrom
  • Salt
  • Peppar

Gör så här

  1. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform och täck botten med grovt salt.
  2. Lägg på laxfilén med skinnsidan uppåt och köttsidan ned i saltet.
  3. Ställ in fatet i ugnen i ca 20 min på 200 grader.
  4. Gör under tiden romsåsen genom att blanda den röda romen med crème fraichen. smaka av med salt och peppar.
  5. Ta ut fisken och vänd den försiktigt med hjälp av två stora stekspadar och borta av saltet med en brödpensel.
  6. Servera fisken med kokt poatis, såsen, kokt broccoli och en sallad.

Kommentarer

Hej, kul att du gillade laxen trots saltet :-) Jag vet inte vad du använde för salt. Men det ska vara grovt, gärna med runda korn. Det är lättast att borsta bort. Tips är att torka av laxen innan man lägger ner den i saltet också. Är ytan lite torrare från början fastnar inte saltet lika lätt. Lycka till nästa gång, Cattis08
Blev lite salt, jag gillar salt!! Frågan är om jag använde vel sorts salt, gick i alla fall inte att borsta bort det efter det att man tagit ut den ur ugnen? Problemet är ju lätt åtgärdat nästa gång, jag tar mindre salt!
Enklaste godaste laxen! Killarna äter hur mycket som helst. Gjorde extra mycket så vi har till lunch imorgon. Idag blev det hasselbackspotatis och sallad till!

Liknande recept

@ullac

Lax med chilitäcke

Att tillaga lax är verkligen en fröjd. Den passar ihop med så många smaker som i detta receptet med bl.a. fetaost, räkor och sweet…