Finsk lapskojs

Finsk lapskojs - med magert malet kött (=köttfärs på finlandssvenska) och rotmos.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 400 g nöt malet kött
  • 4-5 stora potatisar (av sort lämplig till mos)
  • 1 mindre kålrot
  • 2 stora morötter
  • 1 stor gul lök
  • 1 liten palsternacka
  • 1 mindre bit rotselleri (ca 20-50 g)
  • Smör ca 2-3 msk till potatismoset
  • Mjölk till potatismoset (laktosfri vid behov)
  • Köttbuljong 2 tärningar
  • Vitpeppar
  • Köttfärskrydda

Gör så här

  1. Skala och dela potatis, kålrot, morot, palsternacka, rotselleri och lök. Spara knappt halva löken. Sätt resten i en kastrull, tillsätt vatten och koka ca 30-40 min, tills allt är ordentligt mjukt.
  2. Hacka resten av löken och stek i stekpanna tillsammans med maletköttet och köttbuljongen. Vrid av värmen då köttet är helt genomstekt och brynt.
  3. Gör potatismos av potatisen och rotsakerna då de är helt mjuka. Blanda i färsen.
  4. Serveras med lingonsylt, saltgurka (ej söt svensk ätticksgurka. ;) och inlagda rödbetor.

Kommentarer

Jo, malet kött = köttfärs. Vi talar om nötmalet, det är väl typ kalvfärs då :) Magrare än blandningar, nöt/gris.
vad menas med malet kött? köttfärs?

Liknande recept