Fisk- och skaldjursfondue

Räkor serveras som tillbehör. Skalen används i buljongen. Välj helst fiskskrov av plattfisk, fråga efter det i fiskdisken.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 500 g räkor med skal
  • 3-4 fiskskrov utan huvud
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk smör
  • 1 hackad gul lök
  • Några persiljestjälkar
  • 2 strimlade stjälkar blekselleri
  • 3 lagerblad
  • 12 vitpepparkorn
  • 2 l vatten
  • 3 dl torrt vitt vin
  • ½ dl hummerfond
  • Tillbehör:
  • 800 g skinn- och benfri fiskfilé t ex lax, gös och abborre
  • 200 g skalade räkor
  • 50 g sesamfrö

Gör så här

  1. Buljong:
  2. Skala räkorna. Lägg dem i en skål och låt stå kallt fram till servering. Spola av räkskal och fiskskrov i kallt vatten. Knäck dem i bitar om de är stora.
  3. Hetta upp olja och smör i en rymlig kastrull och fräs lök, persilja, selleri, lagerblad, pepparkorn och räkskal ca 3 min. Häll på vatten, vin och hummerfond och koka upp.
  4. Lägg i fiskskroven och låt sjuda ca 10 min. Skumma av ytan. Dra kastrullen från värmen och låt buljongen stå ca 30 min. Sila genom en finmaskig sil eller genom silduk.
  5. Tillbehör:
  6. Skär fiskfiléerna i ca 3 cm bitar. Lax kan skäras i 2 cm stora kuber där den är som tjockast. Lägg upp i skålar och ställ kallt fram till servering.
  7. Så serverar du fonderna:
  8. Häll varm fisk- och skaldjursbuljong i den ena fonduegrytan och grönsaksbuljong i den andra. Sätt dem på värme på bordet och duka upp tillbehören. Låt var och en doppa ner fisk, räkor och grönsaker i de olika buljongerna.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…