Fiskgryta med aïoli

Välj din favoritfilé till grytan, eller blanda olika sorter.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Fiskgryta:
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 bit fänkål (100–150 g)
  • 2 morötter
  • 1 purjolök
  • 2 msk olivolja
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 liter vatten (byt gärna 2 dl vatten mot vitt vin)
  • 2 fiskbuljongtärningar eller 3 msk fiskfond
  • 1 pkt saffran (1/2 g)
  • 1 tsk salt
  • 200 g räkor med skal
  • 600 g fryst, halvtinad fiskfilé, t ex hoki, sej eller lax
  • Aïoli:
  • 1 dl lättmajonnäs
  • 1 vitlöksklyfta

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Strimla fänkålen, morötterna och purjolöken.
  2. Fräs grönsakerna i olja i en kastrull några minuter. Häll på tomatkross och vatten/vin. Tillsätt buljongtärning/fond och saffran. Låt puttra 5 min, salta.
  3. Skala räkorna och skär fisken i kuber. Lägg i fiskbitarna och sjud ytterligare 5 min.
  4. Aïoli: Pressa vitlöksklyftan i majonnäsen och rör ihop.
  5. Tillsätt räkorna till grytan strax före servering. Servera med aïolin och gärna en bit bröd.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

Fynda ”Best Wine in box”
229 kr