Gul fisksoppa med musslor

Soppan kan förberedas och förvaras i kylen utan fisk och musslor. Musslorna förkokas och förvaras i kylen ca 6 timmar.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 500 g laxfilé
  • 500 g gösfilé
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 1 kilo musslor med skal
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 1 purjolök
  • 1 bit rotselleri (ca 200 g)
  • 1 paket saffran (½ g)
  • 1 tsk stötta fänkålsfrön
  • 1½ liter grönsaksbuljong (tärning + vatten)
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 krm tabasco
  • 1 knippa gräslök

Gör så här

  1. Skär fisken i ca 2 x 2 cm stora tärningar. Salta och sockra. Låt stå kallt när soppan lagas.
  2. Skrubba musslorna under rinnande kallt vatten. Släng bort de som inte sluter sig. Skala och finhacka löken. Fräs vitlöken i hälften av smöret. Tillsätt musslorna. Häll på vinet. Låt koka under lock ca 5 min. Sila spadet från musslorna och spara det. Släng bort de musslor som inte öppnats.
  3. Ansa och strimla purjolöken. Skala och fintärna sellerin. Fräs purjo och selleri i resten av smöret. Låt safran och fänkål fräsa med 1-2 min. Häll i grönsaksbuljongen och spadet från musslorna. Låt koka under lock ca 10 min.
  4. Blanda i lätt creme fraiche. Smaka av med tabasco. Lägg i fisken och låt det sjuda ytterligare ca 5 min.
  5. Hacka gräslöken. Rör ner den i soppan och de kokta musslorna. Servera med parmesanbröd

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@ullac

Fisksoppe-gryta

Detta är ett mellanting mellan fiskgryta och soppa. Äts i djupa tillrikar. Man kan byta ut grönsakerna, man behöver ju inte alls ha både…