Hummersoppa smaksatt med lakrits

Spara skalen nästa gång du äter hummer och använd dem sedan som bas till den här delikata soppan. Billigare alternativ, använd kräftskal eller räkskal.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 morötter
  • 1 lök
  • 1 stjälk blekselleri
  • 1 fänkålshuvud
  • 2 tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja
  • 500 g hummerskal, eller räk/kräftskal
  • 2 dl vitt vin
  • 2 tsk konjak
  • 5 dl fiskbuljong (vatten + 1 buljongtärning)
  • 5 dl vatten
  • ½ lagerblad
  • 2 stjärnanis
  • 5 dl vispgrädde
  • Lite vitvinsvinäger, gärna med chardonnay
  • Salt
  • Ev 1-2 tsk lakritspulver
  • Garnering:
  • Solrosskott
  • Tillbehör:
  • Hård ost, gärna trentino
  • Tryffelkorv, valfritt

Gör så här

  1. Hacka morötter, lök och grönsaker och krossa vitlöken. Värm upp en stor panna med hälften av oljan och bryn allt tills det blir gyllenbrunt. Gör likadant med skalen, se till att även de blir gyllenbruna.
  2. Blanda grönsaker och skal och slå på vin, konjak och fiskbuljong. Koka ner tills hälften av vätskan återstår. Tillsätt vatten samt kryddor och reducera återigen, denna gång till 1/3 av den ursprungliga mängden.
  3. Sila, tillsätt grädden och koka ner tills du får lagom tjock konsistens. Smaksätt med vinäger, salt och ev lakrits efter smak. Servera i små glas garnerade med solrosskott tillsammans med tryffelkorv och ost.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…