Idas långkokta oxstek med ångade vaxbönor

Min mormor Idas recept. Heter på italienska. Carne bovina cotta con fagioli al vapore.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1½ kg fransyska
  • 1 msk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 3 msk olivolja
  • 4 vitlöksklyftor
  • 4 gula lökar
  • 4 morötter
  • 2 stjälkar blekselleri
  • 2 lagerblad
  • 200 g skållade färska tomater
  • 700 ml enkelt rödvin (500 ml i matlagningen, 200 ml till kocken)
  • 2 röda chilifrukter
  • 1 nötbuljongtärning
  • 1 dl vatten
  • Tillbehör:
  • 600 g ångade vaxbönor
  • Vitt bröd

Gör så här

  1. Bind upp köttet till stadig form.
  2. Skala vitlök, lök och morötter, ansa selleri och skiva alltsammans i korta bitar.
  3. Låt dem svettas i en matsked olja i största grytan, minst 6 liter.
  4. (En fiskgryta för två plattor är idealisk.) Tag upp och låt vänta i pyts.
  5. Fräs steken ljust brun runtom, med olja, på ganska stark värme.
  6. Salta och peppra generöst under tiden.
  7. Lägg i de frästa grönsakerna, lagerblad, buljongtärningen och tomaterna.
  8. Klyv och tag ur chilifrukterna, och lägg med dem i grytan.
  9. Slå på vinet och låt koka upp.
  10. Låt sjuda i 2½ timme under lock.
  11. Tag upp köttet och låt det stadga sig inrullat i folie innan snöret klipps upp och köttet
  12. skivas (kan få kallna helt också, och värmas i såsen senare).
  13. Koka ihop vinskyn på hög värme utan lock tills ca 1/3 av vätskan ångat bort.
  14. Mixa skyn och de nu mycket välkokta grönsakerna till sås.
  15. Tillbehör
  16. 600 g ångade vaxbönor
  17. Vitt bröd

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…