Indonesisk skinkgryta med ris, gurkstavar och ananasbitar

Gurka och ananas är svalt och läskande till den kryddiga indonesiska skinkgrytan. För den som inte äter fläsk kan tärnad kalkonstek vara ett alternativ. Grytan lämpar sig väl för infrysning.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 250 g ostronskivling
  • 2 msk smör
  • ris till 8 personer
  • ½ purjolök
  • 2 gula lökar
  • 3 morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk soja
  • ½ dl mango chutney
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk ingefära
  • 3 tsk curry
  • 1 kg skinkstek
  • 3 msk maizena
  • 1 röd paprika
  • 1 gurka
  • 1 ananas, färsk
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skär ostronskivlingarna i grova bitar. Smält smör i en stor gryta och fräs svampen på medelhög värme i 4 minuter. Krydda med 2 krm salt och flytta grytan från plattan.
  2. Koka ris.
  3. Skölj och strimla purjolök. Hacka lök. Skala och skär morötter i ca 1 cm breda slantar.
  4. Lägg hacket i grytan med svampen. Pressa i vitlök och tillsätt soja, mango chutney, 4 dl vatten, äppelcidervinäger, ingefära, curry, ½ tsk salt, 2 krm svartpeppar och koka upp.
  5. Skär skinkstek i strimlor, lägg i grytan och låt koka under lock i 20 minuter.
  6. Vispa ut maizena i 1 dl vatten. Strimla paprikan. Tillsätt maizenablandningen och paprikan i grytan. Låt koka i ytterligare 3 minuter.
  7. Skär gurka i stavar och ananas i bitar (mittstocken skär du bort).
  8. Servera till grytan och riset

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@roberg

Kalops på fläskkött

Blir både billigare och godare (enl. mig). En skinkstek till bra pris är inte svårt att hitta. Sen är det bara att skära ner…