Inlagda torkade tomater

Vill du skynda på tillagningen kan du lämna ugnsluckan stängd och baka tomaterna under färre timmar, men håll koll på dem så att de inte bränns. Färska lagerblad finns ibland hos grönsakshandlare, på små träd i kruka, men hittar du inte färska går det bra att använda torkade.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 kg plommontomater
  • ½ tsk havssalt
  • ½ tsk finkornigt strösocker eller vanligt
  • Olivolja
  • 3 stora vitlöksklyftor, skalade och fint skivade
  • 6 torkade eller 8 färska lagerblad

Gör så här

  1. Halvera tomaterna på längden och lägg på plåtar med snittytan uppåt. Mortla salt och socker tillsammans och strö över tomaterna. Sätt ugnen på 115 grader och baka tomaterna i en timme. Öppna ugnsluckan och låt den stå på glänt och baka i ytterligare fyra timmar. Lägg sedan tomaterna med snittytan nedåt på ett ugnsgaller som du ställer över en plåt och ställ tillbaka i ugnen i ytterligare två timmar. Ta ut dem ur ugnen, vänd på dem igen och låt kallna.
  2. Lägg de torkade tomaterna i steriliserade burkar tillsammans med vitlöksklyftor och lagerblad och häll över oljan så att den täcker alla tomater. Se till att det inte finns några luftfickor mellan grönsakerna utan att allt är täckt av olja innan du stänger burken.
  3. Tomaterna håller några veckor i kylen, förutsatt att de alltid är skyddade av oljan.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

Nyhet i beställningssortimentet
99 kr