Kalops

Ca 1kg nötkött med ben eller ca: 600g benfritt nötkött av bringa, rev, märgpipa, ytterlår eller grytbitar. Älg och renkött kan tillagas på samma sätt.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 ½-2 msk margarin eller smör
  • 10 kryddpepparkorn
  • 2 tsk salt
  • 2 lagerblad
  • 3-4 msk vetemjöl
  • 2 morötter
  • 1 purjolök

Gör så här

  1. Skär köttet i bitar. Bryn fettet i en stekpanna och bryn köttet på alla sidor. Lägg det i en gryta tillsammans med kryddorna, ev. också ben.
  2. Strö över mjölet och rör om. Då går det år mindre fett än om de råa köttbitarna vänds i en blandning av mjöl och kryddor före bryningen, vilket förr var det vanligaste.
  3. Späd i stekpannan med vatten och häll i skyn över köttet. Koka kalopsen under lock på svag värme ca 1 timma.
  4. Lägg i de skalade och ansade grönsakerna, skurna i skivor. och låt kalopsen koka ytterligare ca 30 minuter. Sammanlagd koktid på 1 ½ timma. Späd ev med mera vatten.
  5. Serveras till kokt potatis eller ris och en stor grönsallad.
  6. Grytan kan tryckkokas. Ungefärlig koktid 20-25 minuter. Kalopsen reds med mjöl när köttet är färdigtkokt.

Kommentarer

Framgår inte hur mycket kött man använder. Räknar man med ca 200gr per person?

Liknande recept

@tina62

Tjälknöl

Av de lite grövre bitarna på älgen – benfri högrev, innan- eller ytterlår steker du en tjälknöl. Köttet måste vara fryst när du ställer…