Krispigt överbakad torskrygg med sauterad kålrabbi, fänkål och kålrot i syrlig dillsky

Otroligt lyxig och god fiskrätt med underbara smakkombinationer! Grönsaker och sås kan förberedas i god tid.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 6 bitar tjock torskrygg, á 100 g
  • 1 tsk salt
  • ½ msk fänkålsfrön
  • ½ dl ströbröd
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 50 g smör
  • Sås:
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk + 2 msk smör
  • 1 dl champagne eller torrt vitt vin
  • ½ dl champagnevinäger eller vitvinsvinäger
  • 2½ dl vatten
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 3 msk konc kycklingfond
  • 3 msk finhackad dill
  • Grönsaker:
  • ½ liten kålrabbi, 175 g
  • 1/4 kålrot, 175 g
  • ½ litet fänkålsstånd, 125 g
  • 1 msk smör
  • ½ msk olivolja
  • ½ tsk salt
  • Garnering:
  • Dillkvistar
  • Servering:
  • Pressad potatis

Gör så här

  1. Sås:
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i 1 msk smör i en kastrull. Tillsätt champagne och vinäger och låt såsen koka ca 3 minuter. Häll i vatten, grädde, mjölk och fond och låt såsen koka tills ca 2 dl återstår.
  3. Grönsaker:
  4. Skala och skär kålrabbi och kålrot i små tärningar, ca ½ x ½ cm. Ansa och skär fänkålen i små tärningar. Fräs grönsakerna i smör och olja i en stekpanna tills de börjar mjukna, ca 5 minuter. Krydda med salt.
  5. Fisk:
  6. Sätt ugnen på 150 grader.
  7. Krydda torsken med salt och lägg bitarna i en ugnssäker form. Stöt fänkålsfröna i en mortel och blanda med ströbröd och hackad persilja. Strö blandningen på fisken och hyvla över smöret. Ugnsbaka fisken mitt i ugnen till 50 graders innertemperatur, beräkna ca 20 minuter. Ta ut fisken och låt den vila 2-3 minuter före servering.
  8. Koka upp såsen och tillsätt 2 msk smör och finhackad dill. Mixa den skummig med mixerstav. Lägg upp grönsakerna i botten på djupa tallrikar. Lägg på torsken. Häll såsen runt torsken och garnera med dill. Servera genast med pressad potatis.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept