Lammstek med gräddsås, rostade sparrispotatis och löktopping

Lammstek med smak av örter, vitlök, citron, oliver och fetaost. Serverad på en potatisbädd och med en topping med lök och örter. Till det en god gräddsås.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1,2-1,5 kg lammstek
  • 2 msk hackad färsk timjan
  • 2 msk hackad färsk rosmarin
  • 2 msk hackad persilja
  • Rivet skal från 1 citron
  • 20 oliver, skivade
  • 4 vitlöksklyftor, pressade
  • 50 g fetaost
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Smör
  • Topping:
  • ½ rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk timjan
  • Saften från 1 citron
  • 1 msk olivolja
  • Sås:
  • Stekskyn
  • 2-4 msk kalvfond
  • 1 dl vatten
  • 3-5 dl grädde
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 800-1000g sparrispotatis
  • Olivolja
  • Salt

Gör så här

  1. Bena ur steken om den inte är benfri. Skär annars upp den. Bred ut köttet. Krydda, bred på örterna, citronskalet, den pressade vitlöken, de delade oliverna och den smulade fetaosten. Rulla ihop steken och bind med ett bomullssnöre så den håller ihop. Bryn i smör runtom
  2. .
  3. Lägg i en eldfast form, stick i en stektermometer i den tjockaste delen och ställ in i 175 graders ugn till termometern visar 62 grader. Ta ut. Lägg om folie och låt den vila. Häll av skyn. Sila den och blanda med kalvfond, vatten och grädde. Låt koka upp. Smaka av.
  4. Tvätta, dela potatisen på längden och fördela på ett eldfast fat. Salta och häll på lite olja.
  5. Rosta i ugnen i 225 grader ca 30 minuter.
  6. Hacka lök, vitlök och timjan och blanda med citronsaft och olja
  7. Skär köttet i skivor och lägg över potatisen. Bred över lökhacket och ställ in i 225 grader 5-10 minuter.
  8. Servera med en god sallad

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept