Lax och vitkål på Sötbollens vis

En nyttig och relativt billig maträtt som kan varieras stort. Byt laxen mot kyckling eller fläskkött. Ha i morötter, brytbönor, potatis etc etc Ni har ju fria händer!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 4 laxfileér
  • 1/3 av ett vitkålshuvud (alt halva huvudet men mitt var så stort)
  • 1 gul lök
  • 1/2 färsk chili
  • 3 msk Gul curry
  • 1 burk kokosmjölk light
  • 1 - 2 msk chilipulver
  • 1 - 2 msk sambal oelek
  • 2 tsk semsamfrön
  • 1tsk sesamolja
  • 1 tsk fisksås
  • Salt
  • Peppar
  • Olivolja och lite smör
  • Jasminris för 4 personer

Gör så här

  1. Använd en wokpanna eller stek laxen i stekpanna och låt allt koka ihop i en större gryta. Strimla kålen och löken i halvcentimeter tunna strimlor. Skär Laxen i kuber.
  2. Hetta upp oljan och smöret i pannan eller grytan, häll i curryn och chilipulvret och låt fräsa en liten stund. Lägg sen i kålen och löken och sänk värmen en aning. Rör om så att kålen suger upp all curryn och blir lagom mjuk.
  3. Om du steker laxen i samma panna lägger du kålen på ett fat vid sidan om så länge. (Annars steker du laxen på samma vis som nedan och häller över allt i grytan.)
  4. Häll i ny olja i den heta pannan tillsammans med sesamfröna, chilin och sambal oelek. Sen steker du laxen tills den fått en fin yta men inte helt genomstekt.
  5. Häll på kokosmjölken och resten av kryddorna, fisksåsen och sesamoljan. Smaka av med salt och peppar. Du kan själv bestämma styrkan genom att öka mängden chili och sambal.
  6. Låt allt koka ihop nån minut och blanda sen ihop med kålen.
  7. Låt det puttra ytterligare några minuter.
  8. Servera med kokt ris.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept