Laxsoppa

Varför inte byta ut förrätten mot en soppa ibland! Laxsoppan toppad med dillgrädde har en fin och mild smak som gör sig lika bra på höst- som på vårmenyn.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 750 g lax med skinn och ben , t . ex . stjärtbit
  • 1 liter vatten
  • 2 tsk salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
  • 4 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 bit rotselleri
  • 1 gul lök
  • 3 msk vetemjöl
  • Ca 1 dl tjock grädde
  • ½ dl hackad dill

Gör så här

  1. Skölj laxfilén i kallt vatten.
  2. Häll vattnet i en stor kastrull. Tillsätt salt, vitpeppar, lagerblad och citronsaft. Koka 10 minuter under lock.
  3. Lägg i laxbiten och låt den sjuda 15 minuter på svag värme under lock.
  4. Ta upp laxbiten och sila buljongen. Häll tillbaka buljongen i kastrullen.
  5. Skala potatis, morötter, rotselleri och lök. Skär allt i bitar och lägg dem i buljongen. Koka grönsakerna mjuka, ca 10 minuter.
  6. Rör ut vetemjölet i ½ dl kallt vatten. Häll redningen i buljongen. Låt allt sjuda 3-4 minuter. Smaka av.
  7. Ta bort skinn och ben på laxen och dela fiskköttet i stora bitar.
  8. Vispa grädden tjock. Tillsätt dillen.
  9. Häll upp soppan i tallrikar. Tillsätt laxbitarna och toppa med dillgrädde.
  10. Om du vill ha en slätare, finare soppa kan du ta upp de kokta grönsakerna ur buljongen och köra dem i en mixer till puré. Tillsätt redningen i soppan och därefter grönsakspurén.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…