Mustig kycklinggryta

En rejäl och mustig kycklinggryta. Lättlagad med allt i ett. Upplevs som ett riktigt långkok, men tillagas på drygt 1 timme. Värmer gott en kulen dag.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 600-700 g kycklingfilé
  • 12-16 färska champinjoner (200 g)
  • 2-3 morötter (200 g)
  • 1-2 gul lök (200 g)
  • 200 g rotselleri
  • 1 kg potatis
  • 20-25 blad basilika
  • 3-4 klyftor vitlök
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 3 dl vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • Spiskummin
  • Curry
  • Svartpeppar
  • Salt
  • Smör till stekning.

Gör så här

  1. Krydda kycklingfiléerna runt om med spiskummin, curry, svartpeppar och salt.
  2. Bryn kycklingen snabbt i smör på hög värme i en stekgryta, ca 1 minut per sida.
  3. Svep in i alu-folie och lägg åt sidan medan ni gör resten.
  4. Skala och skär potatisen i tärningar, finhacka gul lök.
  5. Grovriv rotselleri och morötter, skär champinjonerna i 4 klyftor.
  6. Fräs smör och champinjoner i stekgrytan ca 10 minuter.
  7. Tillsätt resten av det skurna och hackade och fräs vidare i några minuter.
  8. Smula i buljongtärningen och pressa i vitlöken, tillsätt vatten och grädde.
  9. Rör om och låt småkoka i ca 20 minuter.
  10. Skär kycklingen i fina skivor som tillsätts i grytan ihop med ev bildad köttsaft.
  11. Låt koka vidare i ca 10 minuter.
  12. Skär basilikabladen i mindre bitar och tillsätt när ett par minuter återstår.
  13. Rör om och smaka av om det behövs mer kryddor.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@anderstam

Somrig currykycklinggryta

Jag brukar höst och vinter göra en mustig kycklinggryta med rotfrukter. Kära hustrun uttryckte önskemål om den nu till midsommar. Omarbetade då grytan till…