Pesto Genovese

Pesto är en sås som man använder främst till pastan (allra bäst till pasta sorten Trofie) med ursprung i Italien, Genova. Traditionen säger att man egentligen ska stöta den i en mortel. Nu finns det en mängd varianter som kallas för pesto, det vanligaste är att byta pecorinon mot Grana Padano eller Parmigiano-Reggiano. Receptet som ni finner här under är det originella receptet fast jag har använt mig av mixern för att jag ännu inte har en mortel hemma:). Kom ihåg att vitlöken tenderar att bli skarpare i smaken om man använder mixern istället för morteln så använd endast en halv klyfta vitlök.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 knippor färsk basilika
  • 1 glas olivolja extra vergine (helst en mild olivolja från Liguria)
  • 3 msk riven parmesanost
  • 3 msk riven pecorino ost
  • 1 msk pinjenötter
  • 1 nypa grovt salt

Gör så här

  1. Nyp av basilika bladen, skölj och torka dem väl. Börja med att mala basilikabladen tillsammans med vitlöken, pinjenötterna och en nypa salt i en mortel eller kör allt i en mixer. Kom ihåg att lägga i lite mindre vitlök om ni använder er utav mixern.
  2. Därefter mal ner osten och till sist häll på olivoljan och rör ihop tills peston blir en jämn och krämig konsistens. Häll i peston i en burk och låt den stå i kylskåpet i ett dygn.
  3. Råd: Arbetet med peston måste ske snabbt för att undvika problem med oxidation.
  4. Hoppas ni gillar det!

Kommentarer

Jättegott! Vi gillar verkligen vitlök så jag tog några extra klyftor i peston. Jag hade varken pecorino ost eller pinjenötter hemma, så jag tog i extra parmesanost och sötmandel istället det gick (lika?) bra. Det blev jättegott ändå. Tack för ett riktigt gott recept! :)

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…