Ris med bönor och lammfärs

En klassisk persisk risrätt med fin smak av kanel. Det går också bra att använda vanlig nötfärs.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 400 g lammfärs
  • 1 gul lök
  • 2 ms smör och rapsolja
  • 1 burk krossade tomater, ca 400 g
  • 2 msk tomatpurè
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk grillkrydda
  • ½ tsk curry
  • 1 tsk kanel
  • 200 g haricots verts
  • 4 dl basmatiris
  • 1 ½ liter vatten
  • 1 msk salt
  • 3 msk smör och rapsolja
  • 2–3 potatisar

Gör så här

  1. Skala och hacka löken.
  2. Bryn den och köttfärsen i smör och rapsolja i en stekpanna. Tillsätt krossade tomater, tomatpurè, salt och kryddor.
  3. Dela bönorna och fräs dem i lite smör och rapsolja.
  4. Koka upp vatten och salt.
  5. Skölj riset och lägg det i vattnet.
  6. Koka 5–8 min och häll sedan av riset i en sil.
  7. Skala och skiva potatisen.
  8. Häll 2 msk smör rapsolja i botten på en teflonkastrull.
  9. Täck botten med potatisskivor och häll över 1 dl vatten.
  10. Tillsätt det avrunna riset, blanda med köttfärssås och ringla över lite smör och rapsolja
  11. Gör små hål i riset med skaftet av en slev eller liknande.
  12. Koka under lock på medelvärme ca 30 min.
  13. Blanda ner bönorna mot slutet av koktiden.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…