Risotto med skaldjur och grönsaker

En riktig risottobomb. Kombinationen musslor och grönsaker tillsammans med svamp gör det här till en finfin rätt.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 300 g stora skalade räkor
  • Musselkok:
  • 1 kg blåmusslor eller 150 g musslor på burk
  • 1½ dl vitt vin
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2-3 stjälkar persilja
  • ½ krm svartpeppar
  • Grönsaks- och svampfräs:
  • 4 stjälkar bladselleri
  • 2 medelstora morötter
  • 150 g färska champinjoner
  • 50 g smör
  • 1 msk olivolja
  • 3 dl fiskbuljong (tärning)
  • ½ dl vitt vin
  • Ev salt
  • Risotto:
  • 3 dl arborio- eller avorioris
  • 25 g smör
  • 1 gul lök
  • 1 paket saffran, ½ g
  • 8 dl hönsbuljong (tärning)
  • 2½ dl vitt vin
  • Ev salt

Gör så här

  1. Kontrollera att alla musslor är stängda. De som är öppna knackas försiktigt mot köksbänken, de som då inte sluter sig kastas.
  2. Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande vatten och dra bort skäggtömmarna.
  3. Täck botten av en stor kastrull med vinet, lägg i vitlöksklyftan, persiljestjälkarna, svartpeppar och musslor.
  4. Sjud på svag värme under lock tills musslorna öppnar sig, ca 5 minuter. Sila av och spara kokspadet.
  5. Plocka musslorna ur skalen och lägg i spadet.
  6. Skölj och ansa bladselleri och morötter. Rensa svampen och skär den, selleri och morötter i mycket små bitar.
  7. Smält smöret i en kastrull och hetta upp det tillsammans med olivoljan.
  8. Lägg i och fräs grönsaks- och svamphacket någon minut. Tillsätt fiskbuljong och vin. Koka långsamt i 10-15 minuter, tills grönsakerna har mjuknat.
  9. Smält smöret till risotton u en kastrull, tillsätt finhackad lök och fräs varsamt så att den blir genomskinlig utan att få färg.
  10. Rör ner ris och saffran och häll i hälften av hönsbuljongen och vinet.
  11. Koka långsamt utan lock ca 20 minuter tills riset blivit mjukt och krämigt. Rör om och späd kontinuerligt under koktiden med resten av buljongen och vinet.
  12. Blanda ner grönsaks- och svampblandningen i riset och rör därefter mycket försiktigt ner räkor och musslor. Späd med lite musselspad för att få en saftig risotto med en fyllig och mustig smak.
  13. Smaka av med salt och låt risotton bli genomvarm utan att koka upp, så att skaldjuren behåller sin spänst.
  14. Servera risotton i djupa tallrikar med några räkor och musslor på toppen.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…