Skrei med picklat grönt, brynt smör och palsternackspuré

Så elegant, men faktiskt enkelt att laga. Den fina fisken får fantastisk smak från det brynta smöret, picklade tillbehör och en gräddkrämig puré. Garnera gärna moset med citronskal och finhackad persilja.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 800 g torskfilé, gärna skrei med skinn
  • 1 tsk salt
  • 1 fänkål
  • 75 g smör
  • ½ dl olivolja
  • 100 g spansk salami, strimlad
  • ½ röd chili, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • Palsternackspuré:
  • 400 g potatis
  • 400 g palsternacka
  • 25 g smör
  • 1½ dl grädde
  • 1 tsk salt
  • Picklat tillbehör:
  • ½ liten zucchini
  • 1 liten rödlök
  • 1½ dl vatten
  • 1 dl socker
  • ½ dl ättikssprit, 12%

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Skär fisken i fyra portionsbitar och salta runt om. Låt vila tills den ska in i ugnen.
  3. Palsternackspuré:
  4. Skala och koka potatis och palsternacka i saltat vatten. Krossa med ballongvisp och tillsätt smör och grädde. Rör kraftigt med ballongvispen till en krämig puré. Smaka av med salt.
  5. Picklat tillbehör:
  6. Fintärna zucchini och lök och lägg i en skål. Blanda vatten, socker och ättikssprit i en kastrull och värm till sockret har smält. Häll lagen i skålen och låt dra i minst 30 minuter.
  7. Skär fänkålen i tunna skivor. Lägg fiskbitarna med skinnsidan nedåt i en inoljad ugnsform. Fördela fänkålen i formen. Tillaga mitt i ugnen till en innertemperatur på 47 grader, 10-15 minuter.
  8. Smält smör i en stekpanna under omrörning tills det slutat skumma och doftar nötigt. Tillsätt olja, salami, chili och vitlök. Stek med någon minut och skeda det över fisken vid servering. Lyft upp det picklade tillbehöret med en hålslev och strö det över fisken. Servera med palsternackspurén.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept