Ugnsbakad lax med flädersås

Otroligt goda smakkombinationer är det i denna enkla allt-i-ett-rätt. En rub av fänkålsfrön ger laxen lätt smak av lakrits och den goda flädersåsen till, lyfter verkligen rätten till höga höjder.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 600 g laxfilé, skinnfri
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 500 g blandade rotfrukter, t ex morötter, rödbetor, palsternackor
  • 2 rödlökar
  • 400 g vitkål
  • 2 msk smör-&rapsolja
  • Flädersås:
  • 2 dl gräddfil
  • ½ msk flädersaft, koncentrerad
  • ½ citron, skalet av
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Rör ihop ingredienserna till såsen och ställ kallt.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Mortla fänkålsfröna. Gnid in laxen med fänkål och halva mängden salt och peppar. Skala och skär rotfrukterna i tunna skivor. Skala löken. Skär vitkål och lök i bitar.
  4. Lägg allt utom laxen i en ugnssäker form, strö över resterande salt och peppar. Ringla över smör- & rapsolja. Tillaga i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Lägg laxen på rotfrukterna. Fortsätt tillaga i ugnen ca 15 minuter.
  5. Servera laxen och rotfrukterna med den goda såsen.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept