Agdas ärtsoppa med piff

Ärtsoppa som även har älskats av ärtsoppshatare! En underbar slät variant av ärtsoppa. Utan fettslamsor, fyllig, smakrik och aromatisk. Värmande i vinterkylan. Går även att göra på kokt kyckling, men blir då inte lika fyllig. Gör gärna dubbel sats den går perfekt att frysa.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Hönskoket:
  • 1 höna ca 1500 gr
  • 3 l vatten
  • 2 msk salt
  • 1 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • 4 kryddpepparkorn
  • 4 enbär
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 morötter
  • 2 gula lökar
  • Soppkoket:
  • 6 dl gula ärtor blötlagda, ca 500 gr
  • 2 l höns buljong
  • 3 morötter
  • 3 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 tsk salt

Gör så här

  1. Lägg hönan i en rymlig gryta c:a 4-5 l
  2. Fyll vatten så det täcker.
  3. Tillsätt salt.
  4. Koka upp och skumma väl.
  5. Krossa enbär och vitlöksklyftor, skär morötter i slantar och klyfta löken
  6. Tillsätt lök morötter och kryddorna
  7. Koka på svag värme under lock i c:a 2 tim.
  8. Ta upp hönan och sila kokspadet
  9. Skär morötterna i slantar, löken i klyftor, vitlök finskivad
  10. Häll tillbaka 2 l av kokspadet i grytan
  11. Tillsätt lök morötter och kryddor.
  12. Koka på svag värme under lock i c:a 1 1/4 tim.
  13. Frigör hönan ifrån skinn och ben. Skär köttet i lagom småbitar.
  14. Kör soppan med mixer stav till en slät soppa,
  15. späd med mer höns buljong om den är för tjock.
  16. Lägg i köttet rör om och värm upp.
  17. Servera med senap och gärna en ostsmörgås.
  18. Kan ev. garneras med fint strimlad purjolök

Kommentarer

Kul att du gillade soppan Pirkko. :) Det var det första recept jag la in på MK för 2 år sedan.
Jättegott!!

Liknande recept