Fransk fisksoppa med aioli och pancettaströssel

En mustig och väldigt god soppa med mycket smak som du lagar enkelt på ett vanligt fiskblock!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 400 g sej- eller torskblock, tinat
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 fänkålsstånd
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 3 msk olivolja
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 3 msk tomatpuré
  • 1/4 krm cayennepeppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 400 g krossade tomater
  • Ca 1 liter kokande vatten
  • Aioli:
  • 4-5 msk majonnäs
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1-2 tsk vatten
  • 1 tsk färskpressad citronsaft
  • Till servering:
  • 3-4 skivor pancetta eller bacon
  • Skivad formfranska

Gör så här

  1. Skär fisken i bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Ansa, klyfta och skiva fänkålen. Skala och skär morot och palsternacka i tärningar. Fräs lök och vitlök i oljan ca 3 minuter. Tillsätt fänkål, morot och palsternacka och fräs ca 3 minuter till, rör om då och då. Smula ner buljongtärningarna.
  2. Tillsätt tomatpuré, cayennepeppar, paprikapulver och fräs ytterligare ca 1 minut. Blanda i krossade tomater och hälften av vattnet. Koka soppan under lock i ca 20 minuter. Lägg i fiskbitarna och sjud 5-8 minuter eller tills fisken är klar.
  3. Mixa soppan slät med mixerstav, späd den med resten av vattnet till önskad konsistens och ge den ett uppkok.
  4. Rosta pancettan knaprig i en torr stekpanna. Låt kallna. Blanda ihop alla ingredienserna till aiolin.
  5. Toppa soppan med smulad pancetta. Servera med aioli och rostad franska.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…