Gratinerade gräddstuvade rödbetor med chèvre

Detta är en supergod förrätt. Kokta rödbetor och chèvre sjunger tillsammans (som vinskribenterna hade uttryckt det) och sedan inbäddade i krämig gräddstuvning. Mums. Jag fick detta på en restaurang i Lund för många år sen och har sedan experimenterat mig fram till detta resept.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 400g färska rödbetor
  • 3dl grädde
  • 200g chèvre (så omogen som möjligt)

Gör så här

  1. Tvätta och skär av blasten från rödbetorna men inte ända ner till roten, spara ca 1 cm.
  2. Koka rödbetorna i lätt saltat vatten i 20-30 minuter, känn med sticka om de är klara.
  3. Häll grädden i en vid gryta och sjud på svag värme. Grädden ska koka ihop till ca hälften. Salta och peppra efter smak.
  4. Låt rödbetorna svalna något innan du skalar dem med händerna. Skalet kommer lätt av.
  5. Skär rödbetorna i 1 cm stora tärningar.
  6. Skala chèvren. Skär fyra lock (½-1 cm). Tärna återstående ost grovt.
  7. Hit kan förberedas.
  8. Sätt ugnen på högsta värme och grill.
  9. Häll rödbetorna ner i grädden och rör om så att grädden blir vackert rosa.
  10. Vänd försiktigt ner den tärnade osten (om röran är för varm smälter osten snabbt).
  11. Fördela röran i fyra ugnssäkra portionsskålar.
  12. Toppa med chèvre skivorna.
  13. Ställ skålarna på ett ugnsgaller så högt upp i ugnen du kan men så att du ändå kan se ovansidan.
  14. Gratineringen är klar när chèvren fått fin gyllenbrun färg (2-3 minuter).

Kommentarer

Tack, för bilden Mumsan. Kul att du gillade receptet.
Mums!

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…