Karelskstek á la Högfors

Originalet från östra Finland som oftast äts till vardag men serveras också på julbord, består av fläskkött, nötkött och lammkött. Jag använder i stället för lammkött, viltkött av antingen rådjur, vitsvanshjort eller älg. Har man inte tillgång till nåt av dessa så går det bra att bara använda fläsk- och nötkött. Jag gör denna gryta på en vedspis, där av namnet. Självklart går det bra att låta den puttra på elspisen eller i ugnen på låg värme. Gör en storsats som kan frysas in.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 500 g tärnat fläskkött
  • 500 g tärnat nötkött
  • 500 g tärnat viltkött
  • 100 g rotselleri
  • 200 g morot
  • 200 g kålrot
  • 200 g palsternacka
  • 100 g lök
  • Smör till stekning
  • 33 cl öl
  • Vatten
  • 2 - 4 msk salt
  • Kryddpeppar
  • Lagerblad
  • Vitlök

Gör så här

  1. Skala och hacka rotsakerna i stora bitar.
  2. Värm en stekpanna och bryn köttet i omgångar, sätt över köttet i en stor gryta.
  3. När du steker sista omgången kött, häll över en flaska öl av valfri sort och låt alkoholen avdunsta. Sätt över i grytan.
  4. Fräs rotsakerna och sätt över dem i grytan.
  5. Häll över vatten så att köttet täcks.
  6. Krydda riktigt med salt, kryddpeppar, lagerblad och några vitlöksklyftor.
  7. Låt grytan puttra på låg värme tills köttet är mört, åtminstone 2 timmar.
  8. Späd på med mera vatten vart efter det avdunstar från grytan.
  9. Servera med kokt potatis och lingonsylt.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept