Lamm i kål – får i kål

En klassisk husmanskost rätt som inte så många gör längre.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Ca 2 kg kok lammkött, bog eller rygg t.ex
  • 3 vitkålshuvuden
  • 3 liter vatten
  • Salt (går åt en del eftersom kålen ger söt smak)
  • 5 lagerblad
  • 10 kryddpepparkorn
  • 15 vitpepparkorn
  • Smör till stekning
  • 1 köttbuljongtärning

Gör så här

  1. Skär köttet i mindre grytbitar och bryn tills de får fin färg och lägg över i stor gryta/kastrull och vispa ur stekskyn efter varje stekning.
  2. Skär upp kålen i normalstora bitar typ 7x7 cm och bryn i omgångar tills de får lite färg. Häll över i grytan, ha i alla kryddorna och vattnet så det precis täcker köttet och låt småputtra i ca 1,5 timme. Smaka av ofta, man behöver ofta salta mer efter ca 1 timme när kålen börjar ge sötma.
  3. Servera som gryta/soppa med kokt potatis.

Kommentarer

Kan inte bli bättre. Husmanskost som inte får falla i glömska.
Wow, vilka flashbacks man får. Minns att min mormor brukade göra detta. Tror inte hjag har ätit det sen jag var liten.
Har ett nästan lika dant recept från Norge, "Får i kål" Enda skillnaden jag ser är i mitt recdept används inte lagerblad och köttet steks inte. Kål och kött varvas i grytan med lite mjöl pudrat mellan varven. Det är gudomligt gott !!

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…