Lammrack med bönragu och palsternacka

I bönragun kan man använda sig av flera olika bönor som finns färdiga eller så kan man koka egna.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 lammracks med benen kvar (1 kg)
  • 1½ tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 2 msk + ½ msk smör
  • 2 palsternackor
  • 1 msk strösocker
  • Bönragu:
  • 15 körsbärstomater
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk + ½ msk + 1 msk socker
  • 1 krm svartpeppar
  • 1+1 msk olivolja
  • 1 rödlök
  • 2 dl rödvin
  • 2 dl vatten
  • 2 msk konc kalvfond
  • 1 burk svarta bönor (400 g)
  • 1 burk cannelini bönor (400 g)
  • 100 g kokta haricotes verts
  • 1 krm nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Bönragu: Sätt ugnen på 120 grader (gärna varmluft). Skiva cocktailtomaterna, Lägg i en skål och blanda med ½ tsk salt, ½ tsk socker, svartpeppar och olivolja. Lägg ut dem på plåt med bakplåtspapper och ugnsbaka 20-30 minuter mitt i ugnen.
  2. Finhacka rödlöken och fräs den i 1 msk olja. Strö över en ½ msk socker och stek tills löken fått färg och blivit karamelliserad. Slå på rödvin, vatten och kalvfond och koka tills hälften återstår, ca 2 dl.
  3. Spola de konserverade bönorna under rinnanade vatten och blanda ner dem. Skär haricotes verts i mindre bitar och blanda ner dem i ragun. Krydda med svartpeppar och blanda försiktigt ner de ugnsbakade tomaterna. Värm upp bönragun hastigt vid servering.
  4. Lammrack: Höj ugnsvärmen till 165 grader. Ta fram köttet, putsa bort senor och hinnor. Salta och peppra runt om. Låt köttet bli rumstempererat. Bryn köttet runt om i 2 msk smör. Sätt in köttet mitt i ugnen och stek tills innertempratur, ca 60 grader, ca 20 minuter.
  5. Låt köttet vila minst 10 minuter innan det skärs upp.
  6. Skala, klyfta och koka palsternackorna. Stek dem i ½ msk smör och strö över sockret och fortsätt steka tills de fått en karamelliserad yta. Skär upp köttet och servera med bönragu och palsternackor.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

Fynda ”Best Wine in box”
229 kr