Vårsoppa med lax och pocherat ägg

Fira in våren med denna goda och vackra soppa! Kyl soppan snabbt när den är färdiglagad så behåller den sin klargröna färg. Den som vill göra det enklare bjuder mjukkokta ägg istället för pocherade.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 500 g grön sparris
  • 1½ dl frysta gröna ärter
  • 3 schalottenlökar
  • 1 dl vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 1½ msk kycklingfond
  • 3 dl vispgrädde
  • 1½ tsk vit balsamvinäger eller vitvinsvinäger
  • 100 g kallrökt lax
  • 4 rädisor
  • 4 ägg
  • 1 msk ättikssprit, 12%
  • 1 msk finskuren gräslök
  • Smör
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här

  1. Skala och skiva löken tunt. Skär bort 4 knoppar på sparrisen och spara. Skiva resten av sparrisen grovt. Fräs löken i 2 msk smör utan att den tar färg. Tillsätt den skivade sparrisen och ärterna, fräs ytterligare ca 2 minuter. Häll i vinet och låt koka upp.
  2. Tillsätt vatten, fond och grädde och låt koka någon minut. Ta från värmen och tillsätt vinäger och 1 tsk salt. Mixa slätt med stavmixer eller i en blender. Kyl soppan hastigt, gärna i vattenbad, annars förlorar den din fina färg.
  3. Skär laxen i små tärningar. Skiva rädisorna tunt.
  4. Knäck äggen i 4 koppar eller glas. Koka upp en vid kastrull med ca 2 liter vatten, ättika och 2 tsk salt. Koka sparrisknopparna i ca 1 minut. Lyft upp och lägg dem i isvatten. Sänk värmen så att vattnet sjuder. Gör en virvel i vattnet med en slev, släpp ner ett ägg i taget. Låt sjuda ca 3 minuter. Lyft försiktigt upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  5. Vid servering:
  6. Värm soppan. Fördela laxen i mitten av 4 djupa tallrikar. Lägg på ägget och toppa med rädisor och sparrisknoppar. Häll på soppa. Strö över gräslök och svartpeppar.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…