Tråd:
vad lagar ni från grunden till ert julbord?

Inlägg

@wiolah

Jag försöker föra traditionen vidare och gör rullsylta, pressylta och leverpastej tillsammans med son och barnbarn. Lite leverpastej och köttbullar (barnbarnens favorit) blir det oxå. resten har vi knytkalas med dvs alla tar med sej nåt så vi äter ett riktigt gammaldags julbord....(Y)

WiolaH

@stallperso

Köttbullar, potatisgratäng, godiset och risgryngröten :D

@gnurf

Ja jag upprepar väl min utsaga från förra året, det är ju ändå Jul vi snackar om...å då ska man satsa på traditioner. Blev så nöjd med min Julpyntning från förra året att jag fotograferade den innan Knut. Minnet är inte vad det en gång var....:D

Skrivet av Gnurf den 11 dec 2008

Glögg, Akvavit och Julsnapps vill jag lägga till i ovanstående uppräknade listor. Att fixa mat, godis, bakverk och dryck är det som är roligast med tiden före Jul :D Det är ändå så "lite" och förenklat i vår stressade nutid jämfört med förr...kommer ihåg min Mormors lantliga och rustika Julbord med kokt tunga, flera olika pressyltor, rullsyltor, konserverad frukt, flera olika pastejer, grisfötter, 20 sorters kakor, flera olika matbröd. Skönt att det är förenklat men trist om all denna samlade traditionella matkunskap skulle falla i glömska....:(

@pytte24

Här är det inte mycket på julbordet som är färdigt.
Gör det mesta själv såsom mat, saffransbullar, kakor och julgodis...
Det är ju det som är halva nöjet att ha möjlighet att göra det själv,om man hinner och att barnen ska se att det går att göra själv.
Men en bra sak är att ha lite knytis, då blir det lite mer tid att hinna mysa(L)

@ledivo

Jag kokar och griljerar skinkan, gör Janssons, revben, omelett med svamstuvning, kokt kall lax, ägghalvor med majonäs och räkor, ris á la malta, glögg, julkorv, köttbullar och knäck.
Mjuka pepparkakan fixar pappa. Inlagda sillen köps hos fiskhandlarn på torget.
Glögg
Julkorv, mammas
Köttbullar à la svärmor
Knäck
Mjuk pepparkaka

@shoutoutloud

Min mamma gör egna köttbullar, gravar in laxen, gör en gravlaxsås till laxen, egen senap, rullströmming, stekt ättikströmming, inlagd sill, revbensspjäll kryddade med senap & ingefära,
en jättegod vetebulle som heter adventskrans det är ett runt saffransbröd med mandelmassa, russin, syltade apelsinskal, mandelflarn och pärlsocker, massa småkakor...

Själv äter jag inte inlagd sill, strömming eller gravad lax men alla andra verkar uppskatta det.
Själv gör jag inte så mycket. kanske lite julgodis och griljerad skinka på sin höjd. Gör också köttbullar som jag kan äta. Förra året gjorde jag limegravad lax som jag gav bort till mamma och svärmor bara för att det var skoj:p Men jag avskyr fisk som inte är "tillagad"

@jozzan6

Jag lagar janssons frestelse, honungsglacerade revben, brukar göra några egna sillar, bakar bröd, julgodis, egna köttbullar är en självklarhet, försöker göra så mycket som möjligt själv men i år blir vi inte så många så det får bli ett litet julbord:-):D

@petriz1

Hemmagjorda älgköttbullar och inlagd sill, hinner inte med så mycket mer med två små barn och tomtetovning och julmarknader....
Men julen är hääärlig och stressig!!!

@the_mama97mia

Köper gärna färdigkokt julskinka som jag griljerar, gör egen brunkål och köttbullar, Jansson och morotslåda. Ibland gör jag egen sill men är inte så tokig i det så det kan bli att jag hoppar över i år. Får se om det blir egen julkorv i år, det är så gott ju. Brukar få hemgjord senap av min morbror, den är det drag i!

@emaxen

Jag ska göra köttbullar, lägga in sill, koka julskinka, kantarellomelett, grönkålspaj, janssons frestelse, baka julbröd, koka knäck, fransk nougat och baka pepparkakor o lussekatter.:p
Sen vet an inte det kan nog bli fler saker som jag kommer på att vi måste ha.:)

@gnurf

Mmmmm.....Norrland!! (L) *suckar av hänförelse* Det är som eljest det (L) här kan man vara sig själv en stund.....(Y)

http://www.youtube.com/watch?v=C56SahSvCXw&feature=related

Skrivet av Bianca den 16 nov 2009

Jag tänker åka "hem" till norrland och där finns det både förälder och syskon som fixat julmaten. Det jag bidrar med är sillen som inte är att förakta. En äggost till den gör jag på plats, sen får det räcka :D