Grythyttesylta à la garlic

Hittade på denna sylta igår och blev glatt överraskad av en härlig smaksymfoni. Enbär och vitlök ger ihop en mild rund smak som passade underbart i en sylta. Vitlöken får symbolisera Grythyttan som har blivit Sveriges gastronomiska nav Enbären får symbolisera viltet i de djupa Bergslagsskogarna. En perfekt sylta till buffébordet, jul, påsk och midsommarbordet. Receptet ger knappt 3 kilo sylta.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1500-1700 g fläsklägg (rimmad)
  • 1100-1300 g kyckling
  • 2-3 gul lök (275 g)
  • 1-2 morötter (150 g)
  • 2 lagerblad
  • 1 msk salt
  • 1 tsk kryddpepparkorn
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 10-12 klyftor vitlök
  • 12-15 enbär

Gör så här

  1. Skala och skär gul lök i klyftor, morötter i bitar, krossa enbär och vitlök.
  2. Lägg fläskläggen i en stor gryta ca 5-6 liter.
  3. Fyll med vatten så det gott och väl täcker och 1 msk salt.
  4. Koka upp och skumma väl, tillsätt pepparkornen och allt skuret och krossat.
  5. Låt koka i ca 50-60 minuter under lock.
  6. Dela kycklingen i halvor och skölj dem.
  7. Lägg ner kycklingen i grytan och koka vidare i ca 45 minuter.
  8. Ta upp kyckling och fläsklägg, rensa rent allt kött.
  9. Svål, skinn, brosk och ben lägger ni tillbaka i grytan, koka sen ca 50-60 minuter utan lock.
  10. Finhacka allt köttet i en mixer och mät upp mängden kött.
  11. Sila kokspadet och tillsätt samma mängd spad som kött och blanda om ordentligt.
  12. Sleva upp i formar och kyl minst 5-6 timmar.
  13. Syltan håller 4-5 dagar i kyl, men går också utmärkt att frysa.
  14. Fryst upptinad sylta bör ges ett uppkok och därefter åter kylas, blir då som nygjord.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@neta71

Mammas ansjovistårta

Det är världens godaste och enklaste ansjovistårta. även de som inte tycker om fisk äter denna tårta. Perfekt till påsk och midsommar, men även…

@soleado

Apelsinmunk

En unik söt efterrätt till Påskfesten. Min inspiration kommer från spanska buñuelos de viento (vindmunkar) från Almogía Málaga, ett arabiskt recept som detta är…

@fetgnu

Krämig chilisill

Sillen är en viktig del i våra högtider. Jul, påsk och midsommar är sillen i centrum. Själv älskar jag sälta, krämighet och hetta! Därför…