Tråd:
Familjen växer, blir fem och behöver tips på billig mat i stormängd.

Inlägg

@erajscha

Vi lagar alltid matlådor när vi lagar mat så vi lagar alltid till minst fem. Vissa saker gör vi inte så ofta (som hemgjorda köttbullar t.ex.) men smidig mat att laga sådär är köttfärslimpa, korv stroganoff, och som ditolina skriver köttfärsås med en bas på riven morot, lök och vitlök. Eftersom köttfärsås blir godare om den får stå och puttra i en timme så gör jag alltid den i största grytan och på minst ett kilo köttfärssås. Första vändan äter vi den till spaghetti och wokad broccoli och andra vändan i lasagne.

Glöm inte grönsakerna, morötter, broccoli, ärtor och gröna bönor drygar inte bara ut måltiden utan gör att man bli mätt längre.

Där här receptet på köttfärslimpa är lätt att dubbla och är en av 14-åringens favoriter hos oss:

Enkel köttfärslimpemiddag

@ditolina

Vi är en familj på 6st och barnen äter en hel del :P
Köp som sades en en stor kastrull eller flera!
När du gör köttfärssås, gör på typ 2kg en grund med lök morötter osv, sedan kan du av det göra soppa, lasagne, moussaka, pizza fyllning mm. Frys in om ni inte vill äta köttfärs mat hela veckan :D

Har du varmluftsugn? Då kan du göra dubbla plåtar av långpannkaka, Här räcker en plåt bara till barnen... Pannkaka är billig mat, men mest bukfylla i min mening :/ men med rivna morätter till är det väl ok, så kan man byta ut lite vetemjöl till grahamsmjöl...

Chili con carne är mat man kan göra större satser av.

På Willys kan man köpa STORA konserver av, tonfisk, majs, ananas, tomatkross, kikärtor.
Ananasen kan du frys in men juicen, majsen går att frysa utan spadet.
Kikärtorna kan du göra kikärtsbiffar av. Men även ha i sallad eller med sweet chili på sidan av maten.

Har ni möjlighet så köp köttdjur hos en bonde. Blir billigare och man vet vad man får.
Vi brukar köpa en hel älg och så fyller vi frysen. Betydligt nyttigare än kadaver köttet man köper i köttdiskarna på affären hehe :D

Hittar du bra pris på kycklingfilé så har jag ett kanonbra recept!
1kg kycklingfilé
1l vatten
6matskedar soya
1 pressad citron
koka i 35-40 min och låt stå i ca 8tim

Den blir underbart saftig och du kan ha den till ris, i sallad till potatis eller vad du vill.
Jag brukar göra på 2kg. Spadet är gott att ha som sås, men man kan även ta tsatziki, currysås eller vad man önskar till. :P

Ica hade i buffé en artikel om storkok, recepten ser smaskiga ut, men har inte testa något ännu.
https://www.ica.se/Recept-Mat/ICAs-kundtidning/Reportage1/JAN-Storkok/

Lycka till! :P

@doctorwho

De här kakorna brukar gå åt som smör i solsken. Det blir en lånpanna full.
Sega havrerutor

@matanders

Investera i rejäl gryta/kastrull det kommer du inte att ångra, jag har en stor på 10-12 liter köpt på ö&b och den va inte speciellt dyr och riktigt bra.
Lycka till.

@the_mama97mia

Kassler till sjöss

instämmer, det finns några andra trådar som handlar om Billig mat. Storkostips speciellt finns det väl inte för mkt av.
Jag länkar till några av mina favisar som är lätt att göra i större mängder.

Har du varmluftsugn? I så fall inga problem att köra flera plåtar samtidigt i ugnen.
Jag gör köttbullar i ugnen på plåt, ogillar stekoset.

Ugnsstekt picnicbog med timjan och äpple

Thaikyckling med nudlar

Städdagssoppa – enligt Mia

PPP – PastaPizzaPannkaka

Pasta och köttfärsgratäng med bearnaisesås

Millans fisk

@cassiopeya

Detta är en god potatisgratäng som är lätt att dubbla och göra i större form eller i långpanna. Viltfärs är kanske inte billigt, men det går bra med vilken färs man vill :) Smidigt att ha med till jobbet dessutom ;)

Potatis- och viltfärsgratäng

En av mina favoritgrytor är denna. Går att göra grytbasen först och frysa in, och sedan ta upp och göra klart grytan samma dag man ska äta den.

Sötsyrlig mangogryta

Till helgen vill man kanske unna sig något lite extra, detta är supergott och enkelt till vilket kött man nu föredrar. Smakar också bra i måndagens lunchlåda :p

Ugnsrostade rotfrukter med smak av Italien

@boz1965

Kolla efter storpack av kött och fisk i butiken. Det brukar vara lägre kilopris på det. Det gör ju inget om man köper 2-3 kilo färs t.ex., det går ju att dela upp i "platta paket" och frysa in, det gör jag trots att jag lever ensam. Lägg exempelvis 250g köttfärs i per fryspåse och platta till dem (innehållet tinar fortare då), det ger två ordentliga portioner, tre om du gör köttbullar eller pannbiffar, fyra om du gör gryta eller soppa. Sen tar du bara fram så många påsar som du behöver för tillfället och tinar upp.

Ska du använda råvaran samma dag så kolla också efter "kort datum". De varorna brukar vara 30 - 50% billigare. Men kolla så att det är en dag eller två kvar på "bäst före".

Har du inget emot krokiga gurkor, tomater med mindre skönhetsfel osv. så gå på torget och kolla torghandlarnas andrasorteringslåda, där kan du få varorna till halva priset - oftast. Det är absolut inget fel på varorna, det är bara det att utseendet inte följer EU-normen.

Sen kan man ju handla på Lidl, WIlly's och Netto. Men på Lidl och Netto ska du alltid kolla kvittot, det är inte alltid att priserna i kassan stämmer med reklambladet och/eller hyllkanten. Netto har märkesvaror och är en aning dyrare än Lidl. Lidl har sina egna märken som är billigare än märkesvarorna. Men av Lidl's mejerivaror (t.ex. mjölk och ost av det egna märket Milbona) är större delen tillverkade av Skånemejerier så du behöver inte ha dåligt samvete för att de skulle ha åkt runt halva Europa i lastbil och skitat ner miljön. De frysta köttbullarna (Enebacken) tillverkas av Dafgårds, falukorven (också Enebacken och dessutom e-nummerfri) av Ingmar Johanssons i Gbg, de färska köttbullarna av Scan. Det finns betydligt fler produkter i Lidl's sortiment som är av svensk härkomst och tillverkning, det gäller bara att läsa det finstilta på paketet.

@doctorwho

Själv har jag köpt KONCIS Ugnsform med galler, 139 kr på IKEA.
Längd: 40 cm
Bredd: 32 cm
Höjd: 6.5 cm

Gillade den så mycket att jag köpte en till. Perfekt storlek till en stor familj.
Jag brukar göra lasagne eller kålpudding på 1 kg färs (formen blir full) och det räcker till MÅNGA.

@doctorwho

Den här tråden heter Matlådor, men den kan nog hjälpa dig för det är recept och tips på mat i MÅNGA portioner. http://www.matklubben.se/matprat/tips_och_fraagor_foer_koeket_31/matlaador_11286.html
Eller dessa recept som MatAnders tipsade om i tråden Storkok:
Höns/kyckling och curry
Burgundisk köttgryta
Lammfärsgratäng med aubergine och potatis
Lammsoppa på turkiskt vis
Lergryta med mellanöstern touch
Min gulasch (pörkölt)